ارسال کد تایید

شماره تلفن همراه خود را وارد کنید

ورود کاربر

شماره تلفن همراه

رمز عبور

×
کژاته
کژاته نامه مقالات تجربی ویژگی های شگفت انگیز روغن ساشا اینچی کژاته

ویژگی های شگفت انگیز روغن ساشا اینچی کژاته

همه ­ی روغن ­هایی که در محصولات مختلفِ آرایشی ­و­ بهداشتی استفاده می‌شوند، ترکیبات گسترده‌ای از انواع لیپید و اسیدهای­ چرب هستند. اما چه چیزی باعث ایجاد تفاوت شگفت‌انگیز روغن دانه‌ی ساشا اینچی با سایر روغن‌ها شده است؟

 درمان آرتروز و جلوگیری از گسترش علائم بیش فعالی در کنار خواص ضدالتهابی این روغن ازجمله ویژگی‌های ست که در این مقاله به بررسی آن می‌پردازیم.

 

1-روغن ساشا اینچی گرفته‌شده از دانه­ی گیاه بادام‌کوهی:

تحقیقات نشان داده که تنها یک‌گونه از گیاه ساشا اینچی خوراکی ست( Euphorbiaceae ). ازاین‌گونه‌ی خاص روغنی استخراج می­شود که قابلیت استفاده در صنعت غذا و آرایشی‌وبهداشتی را دارد. این گیاه در میان مردم محلی با نام بادام‌کوهی یا دانه­ی ساشا شناخته می‌شود. البته ما در ایران اصطلاح بادام‌کوهی را استفاده می­کنیم که نوعِ خاصی از بادام درختی ست و با ساشا کاملاً متفاوت است.

 

2- گیاه ساشا اینچی بومی استوا:

این روغن از دانه‌ی میوه‌ی گیاهEuphorbiaceae  گرفته می شود که در جنگل‌های پرباران استوایی در جنوب قاره‌ی امریکا می‌رویند. البته امروزه در برخی مناطق استوایی در قاره آفریقا هم کاشته می‌شود که با توجه به آب‌وهوای مشابه، کیفیت تقریباً خوبی دارد.

 

3- دانه ساشا اینچی و مصرف خوراکی:

ترکیبات پرخاصیت ساشا اینچی باعث شده از سال‌های خیلی دور توسط محلی‌ها مصرف شود. هنوز هم از این دانه به‌عنوان افزودنی غذا در کشورهای برزیل و پرو استفاده می‌شود.

 

4-ترکیبات لیپیدی پرخاصیت در گیاه ساشا اینچی:

ترکیبات لیپیدی بخش عمده‌ی این گیاه را تشکیل می‌دهد. اسید، لینولیک اسید، آلفاتوکوفرول، بتاتوکوفرول، ، فیتواسترول، سیگمااسترول وکمپسترول در کنار ویتامین‌های محلول در چربی Aو E  و امگا 3 و 6 که درصد بالایی در این گیاه دارند. به دلیل وجود این ترکیبات غیراشباع، ساشا اینچی دانه­ای بسیار پرخاصیت است.

 

5-آمینواسیدهای ضروری در دانه ساشا اینچی:

مثل همه­ی دانه­های گیاهی این گیاه نیز حاوی پروتئین است. درشت زنجیرهایی مثل آلبومین و  گلیکوسید. همچنین وجود آمینواسیدهای ضروری مثل تریپتوفان، فنیل­آلانین ازجمله ترکیباتی است که این گیاه را ارزشمندتر کرده است.

 

6- میوه‌ی ستاره‌ای شکل، گهواره‌ی دانه‌ی ارزشمند ساشا اینچی:

میوه‌ی ستاره‌ای شکل ساشا اینچی که دانه آن برای روغن‌گیری استفاده می‌شود، ابعاد 3تا 5 سانتی‌متر دارد. این میوه در طی فرایند رسیدن، از رنگ سبز به قهوه‌ای تیره‌ی مایل به سیاه تغییر رنگ می­دهد. میوه‌ی آن نیز دانه‌ای بیضی و قهوه‌ای‌رنگی با ابعاد 1.5 تا 2 سانتی‌متر است.

 

7-ساپونین ازجمله ترکیبات برگ گیاه ساشا اینچی:

هرچند درصد ساپونین در برگ آن کم است اما به دلیل استخراج ساده، یک منبع مناسب برای ساپونین به‌حساب می‌آید.

 

8-روغن ساشا اینچی و عطروطعم آجیلی :

 گیاه ساشا اینچی حاوی ترکیباتی ست که عطروطعم آجیلیِ ملایم به بادام دارد. این بوی دلپذیر سبب شده تا برگ و دانه‌ی بوداده‌ی آن در تهیه‌ی سالاد استفاده شود .

 

8-مقاومت حرارتی کم و نامناسب برای سرخ کردن غوطه­وری

چون دمای تحمل حرارتی روغن (190 درجه سانتی‌گراد در 15 دقیقه) کم است، نمی‌توان از آن برای پخت‌وپز استفاده کرد. هرچند دمای نقطه‌ی دود آن بالاتر است، اما این اختلاف اندک ویژگی‌­های لازم برای سرخ کردن مواد غذایی را تأمین نمی­کند.

 

9-استخراج روغن از طریق روش‌های سالم :

روغن ساشا اینچی به روش­‌های کلد­­پرس، بوتانی کال و سوکسله استخراج می‌شود. در منابع مختلف گزارش‌شده که روش‌های اصلاحی و تصفیه در بهبود خواص آن تأثیری ندارد. به همین دلیل استفاده از پرس سرد برای استخراج این روغن بسیار شایع است.

 

10-روغن ساشا اینچی و حساسیت نسبت به نور:

به دلیل حساسیت بالای این روغن نسبت به اکسیداسیون، رعایت بهداشت در طول فرایند تولید ضروری است. از طرفی نگهداری در ظروف بدون اکسیژن برای حفظ کیفیت آن از اهمیت بالای برخوردار است.

 

11-روغن ساشا اینچی نرم‌کننده پوست‌های خشک:

ویتامین‌ها، مواد معدنی، اسیدچرب­های غیراشباع و توکوفرول این روغن در ترمیم سلول‌های سطح پوست و حفظ رطوبت آن بسیار تأثیرگذار هستند.

 

12-روغن ساشا اینچی زخم و جای گزش حشرات را درمان می‌کند:

به دلیل وجود ویتامین‌های A و E ، مواد ضد باکتری و ضدالتهاب، این روغن را می­توان به‌تنهایی استفاده کرد. یا در فرمولاسیون کرم‌ها و سرم­های آرایشی­و­بهداشتی استفاده نمود.

 

13-روغن ساشا اینچی محافظ در برابر نور آفتاب:

تحقیقات نشان داده که روغن‌های ساشا اینچی استخراج‌شده با روش بوتانی­کال خاصیت محافظت­کنندگی در برابر اشعه­ی uv دارند. پس می­توان نتیجه گرفت روغن ساشا اینچی گزینه­ی خوبی برای تولید فلؤیید ضدآفتاب است.

 

14-براق‌کننده‌ی مو:

ازجمله خواص عمومی روغن­ها خاصیت براق‌کنندگی ست. اما نمی­توان از همه­ی روغن­ها برای مو استفاده کرد. بوی زننده­ی بعضی روغن­ها و سنگینی آن بر روی مو می­توانند آسیب­زا باشد. خوشبختانه روغن ساشا اینچی با بوی آجیلی و ترکیبات لیپیدی کوتاه زنجیر برای موها بسیار مناسب است.

 

15-درمان آرتروز با روغن ساشا اینچی:

روغن ساشا اینچی با بهبود متابولیسم تولید لیپید پروستاگلاندین در بدن به بهبود آرتروز کمک می‌کند. لیپیدهای پروستاگلاندین می‌تواند التهاب را در بدن کاهش دهند. به‌این‌ترتیب یکی از عوامل ایجادکننده‌ی التهاب مفاصل از بین می‌رود.

 

16-بهبود سرطان با روغن ساشا اینچی در رژیم غذایی:

مقدار فراوانی آنتی‌اکسیدان باعث می‌شود تا مصرف این روغن در درمان سرطان مؤثر باشد.

 

17- بهبود بیماری ADHD یا پیش فعالی با روغن ساشا:

 اسیدچرب­های غیراشباع(که در این روغن درصد بالای دارد) می‌تواند در درمان پیش فعالی کودکان مؤثر باشد. اسیدچرب­های غیراشباع روغن ساشا اینچی در پلاسما و غشای سلول‌های خونی علائم اختلال پیش فعالی را کاهش می‌دهد.

 

18-مقدار امگا 3 روغن ساشا اینچی 20 برابر ماهی سالمون :

بااینکه خیلی از مردم گمان می‌کنند ماهی سالمون منبع امگا 3 است، اما روغن ساشا اینچی یکی از بهترین منابع امگا 3 محسوب می‌شود. استخراج ساده و بازدهی بالا ازجمله دلایل به‌صرفه بودن استخراج امگا 3 از دانه­ی ساشا اینچی است.

 

19-کاربرد روغن ساشا اینچی در تولید محصولات مختلف: روغن ساشا اینچی با داشتن مقدار زیاد اسیدچرب‌های غیراشباع (مایع) برای تولید محصولات آرایشی و بهداشتی بسیار مناسب است.

  • سرم مو
  • کرم و سرم­های شب
  • فلؤیید و کرم ضدآفتاب
  • قرص‌های تقویتی
  • ترکیبات جایگزین روغن ماهی برای تأمین امگا 3 برای افرادی که به ماهی آلرژی دارند.

 

20- روغن ساشا اینچی بدون عوارض:

احساس تهوع جز محدود عوارض این روغن است که به‌ندرت گزارش ‌شده­است. شدت این عوارض به حدی کم است که حتی خانم‌های باردار می‌توانند بدون نگرانی از این روغن در رژیم غذایی خود استفاده کنند. زیرا تاکنون هیچ‌گونه عوارضی از مصرف آن گزارش نشده است.

 

مقالات مشابه
 
مقاومت روغن برنزه در برابر آفتاب
ماساژ
شماره تماس
+98(21)58226

آدرس ایمیل
info@kejateh.com
آدرس
تهران، خیابان ملاصدار، خیابان شیراز جنوبی، کوچه یاس پلاک 8 واحد 1